baby never ending story: 2012

Wednesday, August 1, 2012

Saturday, July 21, 2012

da lm tak update

sejak ade anak ni(cehhh...) mmg mls dtg menjelma nak update blog ni...kalo update pon, asik nak citer pasal anak jer....kann??...heheheh.....tgk muke aliyah yg suke senyum, mmg hilang segala rasa ni.....




see....tak ke gram???????????

Wednesday, July 4, 2012

Wednesday, June 13, 2012

salam takziah wahai sahabat...

minggu ni, aku br dpt berita sorg kawan sekolah aku kehilangan anak yg br berumur 7 bulan ...pemergian permata hati pd 7 jun lepas mmg buatkan ramai yg terkejut...aku tau pon sbb bc post kawan aku ni sempena hari ke-6 pemergian anaknya...tetibe aku trus menangis...sedih....n skang tgh menaip ni pon sedih....sedekahkan alfatihah utk baby HARIS UZAIR.....ALFATIHAH.....

Saturday, May 19, 2012

meniarap before 3 months old...yeahh!!!

video

"SILA ABAIKAN LAUNGAN SORAKAN IBU YG KUAT TU!!!"

Sunday, May 13, 2012

ALIYAH's First achievement.....

2 bulan,3 minggu, 5 hari......my little princess da blh meniarap!!!!!!!....yess....ader org kt awal sgt...nak buat macam mane...bkn ku yg aja, da anak aku ni "fast learner"...(btl ke istilah aku tu....))kihkih....my good girl...
muke excited lepas berpusing!!!

Wednesday, April 18, 2012

MARI berRED VELVET!!!

YESS...again, baking lg...

mmg da lm teringin nak bake red velvet nih...tp kesuntukan masa...hehehe...so since isnin (16/4) agak free n last day cuti bersallin sblm keje esoknye, maka bermula la sesi....

BHN2...

(A) - di campur dl
2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil baking powder

(B)- campurkan dl (aku tak campur pon..hehe)
2 sudu besar cocoa powder
2 0z red coloring (aku ltk separuh botol je)

(C)
1/2 buku buter
1 1/4 cwn gula casor
3 bj telur
1 cwn buttermilk (aku buat sendiri je, bl mahal!!..1 cwn susu segar+1 sudu perahan buah oren)
1 sudu kecil esen vanilla

(D) - campur sblm masuk adunan
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil cuka

CARA2..
1)PANASKAN OVEN 150 DEGREE
2)PUKUL BUTTER N GULA SMPI KEMBANG, MASUK TELUR SATU2, PUKUL
3)MASUK BHN (B), PUKUL
4)MASUK 1/3 BHN (A), PUKUL , MASUK 1/2 BUTTERMILK,PUKUL , BERTERUSAN SMPI HABIS
5)MASUK BHN (D), PUKUL N LASTLY MASUK VANILA, PUKUL
6)MASUK DLM LOYANG ATAU CUP , BAKAR SMPI MASAK!!


inilah hasil nye...eh comot n gambo tak cantek...tp sedap!!!!

utk fresh cream
1 buku buter n 1 buku cream cheese dipukul kembang..tamba gula 2-3 cwn (ikut manis korg), n pukul....sapu kat kek bl kek sejuk ok!!!!

Sunday, April 8, 2012

akibat rindu ber'baking'...

da lame kot tak baking cake ni....lg2 sejak ade ank kecik ni...aduhai...jd nye weekend aritu aku blk umah mak, da terpikir da nak baking nih...sbb ramai yg akan tolong menjaga ALIYAH....so...da plan nak bake "RAINBOW CAKE".....

so...google...google....memula buat tak jd...second time buat dgn bantuan my sis....

inilh hasilnye!!...

.....

tp aku ni tak reti nak meratakan fresh cream tu..sblm potong, tgk betapa comotnye...



tp takpe la...martha steward kt "lg comot, lg sedap"...hahahaha...

n memang sedap!!!!!!!!!!

Monday, April 2, 2012

Sunday, April 1, 2012

smile for the camera!!

NUR ALIYAH ZULAIKHA....my little khalifah...

she really loves to smile...so adorable!!!



taken few days after deliver...wahhh..kecik2 da pandai senyum!!



yg ni plak memula ayah bawak kuar jalan TELUK INTAN...happy dpt jalan!!!

Sunday, March 18, 2012

susu ibu!!

alhamdulillah production ok....tp yg menjadi masalah skang ni, nak menge"pam" tu....aduhai...mls btl aku nak pam....org kt kene buat stok byk2...tp aku br simpan 2 bekas=5 oz...bkn mls pe...sbb skang kat umah mak....susah nak simpan...tggu blk tlk intan la yerk.....

ps: berazam penuh utk fully breastfeed NUR ALIYAH ZULAIKHA!!!.......utk sebulan ni alhamdulillah full lg.....tu sbb baby i bam2!!....yeah!!!!

Saturday, March 17, 2012

sambung aliyah's journey...

....
aku rs malu sebenarnyer bl diorg sorong bwk masuk labour rom...bkn pe...da le naked...walaupon di tutup ngan kain, tp ramai pekerja yg amgkat2 aku tu laki...aduhai....takpe la...tp bl masuk bl tu, sejuk yg amat!!!!...aku menggigil tak ingat dunia...tp mmg diorg buat keje pantas n cekap....

masuk jer, diorg trus pindah kan aku atas katil, dudukkan aku, pastu pakar bius cucuk blakang...die kt "tahan ekk...sakit skit jer"..so aku pon relaks ler...tp bl die inject...masyallah...sakitnye..beso mane la jarum tu agaknye....aduhai...lepas tu trus aku da tak rs pape kaki aku....mcm kudung plak...hahaha...

so diorg baringkan aku balik, pasang kan pelbagai...maka bermula lah episod...

aku rs badan aku gerak2...rs ingin tau kuat sgt, ape yg diorg buat...dlm masa yg sm, aku menggigil lg.."doktor, sy sejuk sgt ni"..maka diorg letak hotpack kat leher aku, tgn...mmg diorg layan aku btl la..

kalo korg nak tau, dlm blk tu ntah brape ramai...diorg siap sembang2, yg pompuan2 dok citer pasal novel2 yg diorg bc...yg laki buat keje jer....aku pasang telinga je...smpi aku TERTIDO.....siap berdengkur ko!!!!....malu plak...

sampai st masa aku tanye, "nurse, baby da kuar ker"...die jawab " jap yer...skit je lg....."..

pastu due org doktor laki tekan dada aku...time tu mmg rs nak muntah...nurse tu sabokan aku ....rupenye diorg nak kuarkan uri....pastu aku nmpk ade nurse bawak kuar baby...aku nmpk putih jer...bersih...(berkat minum air kelapa kot...hahahha)...tp kat luar tetibe aku dgr bunyi baby maraung....ALHAMDULILLAH....kuatnyer anak ibu menangis!!!......

doktor siap2kan jahit, less than 1 hour da siap...aku dgr ader nurse ckp "ok, da siap...nasib baik kurg dr sejam"...maybe diorg nye polisi kot...

part ni paling best...nurse td bawak masuk baby, "puan, anak ape?"..."perempuan"..."ok...nah sayang ibu skit!!"...die letak pipi...pastu srh aku bg first susu....time ni aliyah diam je, bukak mate tgk ibu....

sayang kamoo!!!!

Tuesday, March 6, 2012

the journey....

da nak masuk 3 minggu kelahiran aliyah, br aku nak citer the journey ekk...takpe la....huhuuh

bermula pada mlm 14 feb...

14 feb
-pg check-up hospital, aku mengadu ade sakit tp skit2, doktor buat VE, masih tutup....
-mlm, tak larat masak, ajak hubby mkn luar, blk makan, singgah sekolah buat keje ape yg patut, time ni rs perut lain mcm da..tp senyap kan lg...tak bgtau en hubby....sebelum blk, main pingpong jap ngan en suami....percaye tak??...hahaha....aku main jap je, pastu mintak en hubby anto blk sebab letih, en hubby nak main lg ngan member....
-kat umah, msg en hubby, pesan jgn blk lmbt, sbb rs sakit perut lain mcm jer....aku masuk tdo....

15 feb
-around 3pg, kejut en hubby, "abang, mai rs sakit perut sgt ni....jap sakit, jap ilang...tak thn la..."...nak tau en hubby tanye per???..."rs nak beranak ker???"...aku tgh sakit trus tergelak...."buat lawak ke abang??...mane le mai tau, tak penah beranak sebelum ni!"..n plus aku rs mcm demam...bl en hubby rs kepala, uishhhh...panas nye..kt tunggu lps subuh je ye.....
-lps subuh, siap2 g spital ....ingat g check je...skali die tahan wad bersalin....kat wad masih lg rs sakit, tp blh thn lg...aku ckp demam, nurse amik suhu...yup...mmg demam..38 degree....tghari, masih takde opening, aku dipindahkan ke wad biase dulu....

16 feb
-pg cm biase...takde pape berlaku....tp around kul 11 g, tetibe aku menggigil,,,panggil nurse, die bg extra blanket...masih lg menggigil...tp suhu normal...36...nurse n doktor tak tau kenape...sbb diorg kt tak penah jumpe kes gini...(amboi...special kes mak!!!)...msg en hubby, mntk bawakkan teh 0 panas...teringin nak minum....
-dr first class, aku kene pindah katil...doktor srh letak aku ddkt ngan kaunter nurse, supaya sng diorg nak monitor aku...(kan aku ni special kes!!)...bl pindah tetibe aku rs panas blk, bg taunurse, die check suhu...naik lg tinggi...39 degree!!!!...aku makin glamor kat wad tu...sbb special kes...hahahaha...
-hari ni jugak, doktor da buat ctg scan kat aku ntah brape puluh kali...akuda mule tak sedap ati...kenape kene byk kali...diorg plak bercakap sesame diorg je...takmo share pon...aishhh.....sampai ke petang buat scan....
-en hubby dtg, dpt minum teh 0!!!...5 minit pastu, tetiibe kene pose plak....lg le aku tak sedap ati...apsal tetibe pose ni...nasib baik sempat minum teh 0...
-ptg, ctg scan lg...kali ni aku kene sorong ke wad bersalin tuk ctg scan lg....aishh...diorg ni kan...takmo citer pape ke kat aku!!!...sampai la ade sorg doktor india lelaki yg baik n lembut tu ckp kat aku...akak, heartbeat baby tak brape cantek ni...kalo mlm kang still mcm ni lg, kene operate nih....((!!!!!!))....
-sambil ctg, ade sorg doktor cine perempuan yg sweet dok bersorak tepi aku..."baby, wake-up baby.....common baby...jgn tdo je.."....aku senyum je...tp mmg movement anak aku kurg aritu....
-maghrib, ibu, ayah, adik n ainul dtg melawat tp jap je sbb waktu melawat da abis...ayah kirimkan air zam-zam n air yasin ....tgh2 jumpe, nurse panggil sbb doktor nak repeat ctg scan...again....
-lps scan, araound kul 930 mlm, doktor kiut tu trus ckp..."PN, KT OPERATE YERK"...aku tanyer bl..."SEKARANG"...rs nak nangis jer time tu...bkn sbb pe...sbb en hubby takde kat ctu, ibu n ayah plak br jer blk....tp doktor kt die akan call en hubby, so aku pon call le ibu bgtau....
-trus nurse siap2kan aku....bkk ape2 yg patut, pasang ape2 yg perlu, tolak masuk labour room........

to be continued!!!!!!

Tuesday, February 21, 2012

i'm an IBU now!!!

introducing....

my sweet little princess...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



weett...weeettttt

name given : NUR ALIYAH ZULAIKHA BT MOHD ZAIMIZAM
D.O.B : 16 Feb 2012 (2211 hours, alhamdulillah malam jumaat)
weight : 3.39 kg !!!

n saya kuar ikut tingkap!!!!.....

Tuesday, February 14, 2012

weeks 39, check-up at Hospital Teluk Intan

agak mengejut check-up arini....bkn da beranak ok!!!...mcm ni citer nyer....

800 pg : sampai spital, letak buku, tunggu nama panggil...
830 pg : nama dipanggil, g amik darah, n urine...
845 pg : masuk bilik doktor..DISINI SEGALANYA BERMULA.....

M.D = "takde rs sakit2 ker puan?"
me = "slalu perut keras jer, lepas tu trus sakit bahagaian bawah"
M.D = "berapa kerap sakit tu?"
me = "sy tak pasti la kalo selang masa, tp setiap jam tu ade la"
M.D = "ok puan baring yer, sy cek perut jap"
.....

en doktor pon cek la perut mcm biase....pastu....

M.D = "nurse, kire contraction yerk"
....
maka pn nurse pon pegang perut aku...ade la dlm 10-15 minit....aku diam jer....

NURSE = "doktor, contraction 1 to 10 minutes"
M.D = " sy buat VE plak"
....

erk....aku tak silap dgr kan??????...VE??...perlu ker??...aku da nak beranak ker?????
lepas bukak panty, doktor letak cecair sejuk...pastu....tettttttt.....

M.D = "ok da. tp jalan tutup lg yer puan"
....
eh....tu ke VE...tak rs pape pon....sejuk geli2 ade le....sebab cecair tu kot...hahahah

M.D ="puan, lepas ni kiter buat CTG scan, tgk heartbeat baby, kalo takde masalah, puan blh balik la, bl ade tanda nak bersalin br dtg hospital"
me = "kenape kene buat sumer ni yerk? (dushhhh..ade ke g tanyer....tp serius aku nak tau...sbb aku blm nak beranak!!!)
NURSE = "sbb puan da ade contraction, so kiter check la dulu.."
....

so aku pon berbaring dlm 15-20 minutes for CTG scan....SERONOK DPT DGR HEARTBEAT BABY LM2....TIME DIE GERAK PON BUNYI ZUUSSSSSSS!!!!......

Saturday, February 11, 2012

39 weeks...

yup...arini (11/2/2012)genap kandungan 39 minggu....mmmm.....sedap sgt dok dlm perut ibu...takmo kuar ek sayang???.....dlm hati ni berhajat nak kuar besok (12/02/2012)...mcm cantek je tarikh tu...heheeh...blh plak mintak2 yerk....janji baby sihat ok!!!....ibu tak sabo tunggu ni!!!

org kt, bl da makin dekat, gerak baby makin slow...sebab perut ibu da padat....tp...aku rs sm jer....masih je lg kuat gerak...lg2 time mlm...perhhh....

pg td hubby citer, tgh tdo smalam, die peluk n letak tgn atas perut aku, hubby kt "syok syg, kuat baby gerak. Abg pegang jer...lm plak tu die gerak.."....ehh...bile ms plak baby gerak tgh tdo???....aku tak rs pape pon....aih....projek bapak n anak di malam hari...huhuhu.....

Wednesday, February 8, 2012

good news..

hhuhu...td (8/2/2012) check-up at KKIA HUTAN MELINTANG....38 weeks, 4 days....time nurse check perut...

"kepala blm masuk, mungkin blm nak bersalin lg ni"

....aduhai...anak ibu, bl nak melihat dunia??...ibu tak sabo da....

time sembang2 ngan nurse ..

"due tige hari ni, sy kerap rs mcm SAKIT SENGGUGUT tu...."

maka pn nurse kt...

"haaaaa....nak dekat la tu....."

dan aku...

"eh, tp nurse kt kepala blm masuk, so blm nak brsalin, ni nak dekat plak...mane st??"

pn nurse sambung...

"tu jgn riso...kalo da rs sakit2 gtu, tggu ms jer...insyallah...."

dlm hati aku..

"ALHAMDULILLAH......"

Friday, February 3, 2012

38 weeks, and i'm still.....

alhamdulillah syukur.....this week is my 38 weeks....masih lg blm menunjukkan tanda2 utk bersalin...sedangkan dlm hati, tak saba menunggu tibanya saat itu....

but lately, aku kerap sgt sakit perut....bl sakit, ape lg...membuangggggg....

untuk anak ibu, kalo nak kuar, bgtau ibu ok!!!

Monday, January 30, 2012

kepala baby blm engaged??

pg td ade check-up kat HOSPITAL TELUK INTAN...hari ni jumpe pakar sbb aku ade asthma....alhamdulillah takde masalah asthma tu...tp td doktor tu cek2 perut....kalo tak silap aku die kt kepala blm engaged...alamak....

lm lg ke syg ibu ni nak kuar???.....

sebelum ni aku penah citer pasal air ketuban aku 20 kg....tak penah bc?..tgk cni...

so nurse tu pon ckp le, mungkin sbb byk air, kepala blh goyang2 lg...doktor buat next appointment utk cek kepala baby...another 2 weeks...14 feb....aduhai....14 feb tu lg 4 hari nak edd!!!!

Saturday, January 28, 2012

ibu riso, ayah buat lawak plak...

smalam, ku gosok2 perut aku....tujuan nak bg baby gerak...en suami nmpk...die tanye nape..aku jawab la baby mcm kurg gerak....die pon mule le bebel...kt biase la...baby tdo la....aku diam je...

pg td, tgh2 die on9, die panggil aku....

abg : syg, smalam syg riso sgt kan baby tak gerak....meh cni..
aku : nape...(sambil berjalan ke arah en suami )...
abg : jom kiter g scan, mesti baby tunjuk mcm ni...



eh...blh plak die main2 buat lawak....ish....

tp alhamdulillah, menjelang mlm jer, baby gerak kuat gile...kul 3 pg tetibe aku rs die gerak kuat...tolak kiri, kanan......lm gak ler die bangun....

Saturday, January 21, 2012

at weeks 36~~~

arini, 21 jan genap usia kandungan 36 minggu....semakin tak saba nak jumpe baby....

arini jugak, en hubby balik kelantan, tp aku stay di gombak..tak larat nak travel jauh2...perut plak rs lain mcm je 2 3 hari ni...insyallah blm nak kuar lg kot...hukhuk...takpe2....en hubby janji blk jap je....

but seriously, dr pg td, movement baby sgt kuat....smpi aku nak berjalan dlm umah pon kene pegang dinding....baby mcm mencucuk je bhgn ari2 ni....sakit+ngilu...

plus plak, skang aku dpt rskan aku kuat buang air beso...kalo dl mmg liat!!...membuang skali je time pg2...tp skang ni, blh dikatakan minimum 3 kali..tu minimum...blm maksimum!!!...

mmg tak sabo da nak jumpe baby nih...tp, tunggu la ayah balik dl!!!....

Tuesday, January 17, 2012

sabar menanti...

yess....ckp ngan hubby, tak sabo nyer nak tggu baby kuar.....

smalam doktor scan utk weeks 36....tibe2 tgh scan tu, baby kick...menejerit jap nurse tu...huhhuhuhu....

semoga segala urusan dipermudahkanNYA....INSYALLAH..

Monday, January 16, 2012

citer check-up weeks 35 at hospital teluk intan...

smalam appointment check-up di hospital teluk intan...skali booking bersalin la...so far sumer ok....tp yg menjadi kehairanan aku, doktor tu kt, berat air ketuban aku 20 kg....erk...bior le btl?????...takkan air je 20 kg...kalo gtu, lepas bersalin ade chan le aku nak dpt berat 48 kg!!..hahahaha...(perasan!!).......

eh , logik ker air ketuban 20 kg???....

so smalam doktor tu srh minum glucose lg sbb air ketuban byk....pulak da!!!!!....takmo minum!!!!....waaaaaaaaa...

eh, logik ke nih????....20 kg????...aduhhhhhh.....

yg penting, berat baby alhamdulillah normal....dlm range 2.8-3.1 kg....(tp en suami kt kecik sgt...)...eh sayang....ok le tu...senang nak deliver....aduhai....

20 kg????????????????????

Tuesday, January 10, 2012

semakin mengujakan!!!

ujung minggu ni insyallah masuk 35 weeks...n bermulalah rutin kene ulang alik KKIA every week for check-up...bl da seminggu skali ni, semakin le mengujakan....weeeee....

insyallah isnin dpn (16 jan) check-up di hospital tlk intan...alhamdulillah..blh le tanye2 skali pasal nak bersalin nati...what???????...da nak bersalin???...teruja!!!!

skang ni mcm2 aku rs...

1)kadang2 berdiri lm2 kat dapur, sakit pinggang yg teramat!!!....smpi nak duduk pon kene senget2...
2)pastu kat tpt "segi tiga bermuda" tu pon slalu sakit2....
3)kaki cram tak yah ckp ler....cian mr hubby kene bgn tgh2 mlm urutkan...ade skali tu cram kat peha...sakit wooooo....thanx again to mr hubby..hahaha...
4)aku perasan yg skang ni bkn je kerap kencing, tp kerap gak "membuang hajat"...riso gak nak buagn2 nih....maka bertapa agak lm la aku atas jamban tu....hahaha

yg paling merisokan.....brg2 ibu langsung tak prepare!!!!...tolong!!!!!!!!!

Saturday, January 7, 2012

in week-34!!

fuhhhh...semakin hampir....berdebar2 plak bl bc ayat "should be getting locked & loaded for labor by moving head-down into my pelvis"...yeehaaaaa.....p

Wednesday, January 4, 2012

riso...

kalo ikutkan , arini da 33 weeks n 4 days....da nak masuk 34 weeks....tp tu tak riso sgt....yg merisaukan aku...

da 2 arini cirit birit...tak tau la silap mkn ape...sehari ade le dlm 10 kali duduk kat jamban tu...aduh...kesian kat baby ibu...tp nasib baik die masih lg gerak normal....bl jd mcm ni, mcm2 dipikirkan....dushhhhh...insyALLAH baby ok dlm tummy nih....

so bl da cirit birit nih, mula la tetibe rs sakit pinggang n keliling perut...tp rs sakit tu dtg kejap2...makin aku riso....

AKU MEMOHON PADAMU YA ALLAH SEMOGA SEGALANYA DIPERMUDAHKAN DAN KANDUNGAN KU SIHAT DAN KUAT!!!