sebelum ni mmg aku suke mkn laksam....tup2 kawen plak ngan org kelantan....nikmat laksam le aku....tiap kali blk umah in-law, wajib cr nih...sedap...so dtg le keinginan nak buat sendiri...
aku tanyer kawan2 cikgu aku yg mmg org kelantan/terengganu...diorg tak reti buat...terutamanya buat "laksam" tu...kuah tu senang je kot...so lepas cr tenet...tanyer nenek-in law....aku buat ler laksam ni weekend aritu...
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............
so meh aku share skit resepi...
utk laksam:
3 cawan tepung beras
6 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
5 cawan air..
cr2 :
campur sumer...adunan mmg cair...so kalo blh jgn tolak/tambah air lg....ni mmg sukatan aku....hikhik
aku biarkan dl aduann dlm 15 minit...panaskan kukus...sapu minyak skit kat loyang/pinggan/punutup periuk....mula kan kukus!!
bl da msk, jgn terus gulung...tunggu dlm stgh minit, br gulung
bhn kuah : (ni resepi nenek -in law)
ikan kembung rebus n blend(lg byk ikan, lg sedap)
santan sebiji kelapa..
bwg merah, halia...blend
lada hitam..
halba..<--yg ni aku tak ltk...sbb lupe n tak tau...hikhik
msk smpi didih...
bhn hiasan...
sambal belacan
taugeh
kacang pnjg...
enjoy!!!!
2 comments:
pas ni leh aa buatkan utk aku..hehehhehe
hebat hebat.. wani nak buat laksam ni mmg tak reti. selalu buat kuah je. laksam dia tu beli siap kat kedai hihihh.. nanti leh try buat :D
Post a Comment