baby never ending story: oreo cheese chilled!!!

Sunday, May 22, 2011

oreo cheese chilled!!!

ari ni ahad, hubby duty, so sy kene dok umah diam2 sorg2....so da plan dr aritu lg nak buat ni time hubby duty....aku mmg suke buat ni sbb senang, simple n takyah bakar...just chilled jer...aku cilok resepi ni dr pn ain...pn ain ni mmg master in cake nih...hikhik....korg nak try??...ni resepi...


BAHAN A
2 bungkus oreo, asingkan cream, tp jgn buang!!!
2-3 sudu mentega lembut

BAHAN B
250 g cream cheese..(ade 2 brand yg aku slalu gune, tatura n philadelphia = 1 buku)...
200 ml whipping cream (slalu aku gune emborg=1 kotak kecik)
5 sudu besar susu segar (aku tak sukat pon, agak2 jer..)
5 sudu gula (tak sukat gak...hikhik)
cream oreo dr bahan A
1 bekas yogurt plain (aku tak gune pon, tp ade org gune...)
1 sudu besar gelatin + sikit ari panas (hancur kan, br msk dlm adunan...cr yg halal!)

ni whipping cream (left) n cream cheese (kanan) yg sy gune...

CARA2
1) bahan A, hancurkan biskut oreo, blend kering pon lg bgs, gaulkan ngan mentega, mampatkan dlm loyang mcm bwh ni...
kepingan biskut atas tu sj je extra..hikhik..lupe plak, loyang tu biar yg alas blh bkk tau...senang nak kuarkan kek...

pastu msk dlm peti ais jap...

2)bahan B, campr sume....untuk yg takde mixer mcm sy ni, gune blender je...btl...gune blender je!!!!....
ps : blender sy ni mmg khas utk blend mknn n minuman jer...tak campur ngan blender cili/bawang yerk....hikhik...

3)da blend sumer, br mskkan gelatin...n gaul skali biskut oreo kalo ade lbh...
4)mskkan adunan dlm loyang yg da siap base td, biarkan dlm peti sejuk 4-5 jam atau smpi agak2 kalo kt sentuh permukaan tu, tak melekat kat jari da.....


slps 4/5/6 jam....

ini hasilnye...sedap!!!!

3 comments:

NuRuL AiN said...

nyum nyum nyum.nk sket maii!

my.mastura said...

ko kata nk kidnap anak aku..ko dh kidnap, kena bg aku ciskek ni..aku x nk buat..aku nk mkn jer

Anonymous said...

mentega tu cairkan dulu tak? :)